Carpaccio z cukinii – przepis, który warto znać

Marek Pyrek

Cukinia to wspaniała baza do dań. Niskokaloryczna, neutralna w smaku dużo zyskuje w połączeniu z czosnkiem, ziołami czy serem. W formie carpaccio idealnie może sprawdzić się jako elegancka przystawka lub lekka przekąska w ciągu dnia. Polecam wypróbować, danie jest przepyszne ! !

Jakie składniki będą potrzebne, by przygotować pyszne i zdrowe Carpaccio z cukinii?

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 100 g sera parmezan
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól do smaku
  • pół szklanki pestek słonecznika

Jak przygotować Carpaccio z cukinii?

Mój przepis na carpaccio z cukinii nie jest skomplikowany. Powinien poradzić z nim sobie każdy, a ostateczny efekt zachwyci podniebienie i sprawi, że będziesz chciała więcej…! Jak więc przygotować to zdrowe i smaczne danie we własnej kuchni?

1) Cukinię myjemy, osuszamy i formujemy wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Możemy też pokroić cukinię w talarki grubości 3 mm – również sprawdzi się w takiej formie. Do cukinii należy dodać 2, wyciśnięte przez praskę, ząbki czosnku i delikatnie przemieszać.
2) Na suchej patelnii prażymy pestki słonecznika, do momentu aż lekko się zarumienią i poczujemy delikatny zapach pestek.
3 Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (około 4 łyżek), wrzucamy cukinię, posypujemy oregano i przesmażamy, delikatnie obracając plastry cukinii. Proces smażenia nie powinien być zbyt długi-cukinia powinna być jędrna. Gotową cukinię układamy na talerzu. Na patelni zostało sporo smaku-uprażone pestki wrzucamy i mieszamy z resztką oliwy.

Carpaccio posypujemy wiórkami parmezanu (uzyskamy dzięki obieraczce do warzyw), dodajemy pestki słonecznika i solimy delikatnie do smaku, nie za dużo, ponieważ ser jest dość słony.

Twoja ocena post

Dodaj komentarz